A mesterséges intelligencia (AI). Jó lesz ez nekünk? Kell félni tőle?
2023. február 17. írta: Tech Logistic

A mesterséges intelligencia (AI). Jó lesz ez nekünk? Kell félni tőle?

 

A cikkben minden egyes olyan dolgot amit a mesterséges intelligencia írt egy  kékszínű AI felirattal fogom jelölni. Az AI által írt szövegrészletben nem lesz javítás, utána viszont ha hibázott bizonyos esetekben ki fogom javítani.

AI: Az mesterséges intelligencia (AI) olyan számítógépes rendszerek által alkalmazott technológia, amely lehetővé teszi a gépek számára, hogy emberi szintű intelligenciával rendelkező feladatokat végezzenek el. Az AI használatának növekedése számos területen megváltoztatta az életünket, beleértve a gazdaságot, az egészségügyet, a közlekedést, a kommunikációt és még sok más területet. Az AI fejlődése által számos kérdés merült fel az etikáról, az adatvédelemről, a biztonságról és a jövőbeli munkalehetőségekről. Az AI további fejlődése valószínűleg még inkább megváltoztatja majd az életünket, és fontos, hogy megértsük, hogy mi vár ránk és hogyan kell felkészülnünk az AI jövőjére. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az AI jelenlegi állapotát, a használatának előnyeit és kihívásait, valamint az AI várható jövőjét.

 

Ezt a bevezetést az AI írta a cikkhez. Észre lehet benne venni néhány hibát, de az emberek is hibáznak ennyit.

Szeretném több részletben is megvizsgálni mit tud a mesterséges intelligencia.

dall_e_2023-02-16_17_32_27_ai.png

Kép forrása: DALL-E (AI)

Megkértem az AI-t, hogy írjon egy szöveget a mesterségesintelligencia fajtáiról.

Az AI fajtái:

AI:

  1. Supervised Learning (Felügyelt tanulás): Ez az AI típus a leggyakoribb formája az AI-nak. A felügyelt tanulás során az AI rendszer adott bemeneti adatokon keresztül megtanulja, hogyan hozzon létre kimeneti adatokat. Az AI rendszer kapcsolatot teremt a bemeneti és kimeneti adatok között, és így képes előrejelzéseket készíteni az ismeretlen bemeneti adatokra is.

  2. Unsupervised Learning (Felügyelet nélküli tanulás): Ez az AI típus a felügyelt tanulás ellenkezője. A felügyelet nélküli tanulás során az AI rendszernek csak a bemeneti adatok állnak rendelkezésére, de nincs előre meghatározott kimenete. Az AI rendszernek a bemeneti adatok alapján kell megtalálnia a hasonlóságokat, mintákat és összefüggéseket.

  3. Reinforcement Learning (Erősített tanulás): Ez az AI típus az interakcióra épül. Az AI rendszer megtanulja, hogy milyen lépéseket kell tenni az adott környezetben a jutalom vagy büntetés alapján. Az erősített tanulás során az AI rendszer állandóan javítja a viselkedését, és maximalizálja a jutalmakat vagy minimalizálja a büntetéseket.

  4. Deep Learning: A Deep Learning az AI legfejlettebb típusa, amely nagy méretű és összetett adatbázisokat dolgoz fel. Az AI rendszer magas szintű absztrakciókat hoz létre, és azonosítja a mintákat a bemeneti adatokban. A Deep Learning az emberi gondolkodás szintjére is eljutott, és számos területen hasznosul, például az orvostudományban, az autonóm járművek fejlesztésében, a hangfelismerésben és még sok más területen.

Ezenkívül léteznek további AI típusok is, mint például a genetikai algoritmusok, a bayesi hálózatok, a Q-learning, a felületi tanulás és még sok más. Az AI típusok közötti különbségek megértése kulcsfontosságú a különböző AI alkalmazások megértéséhez és fejlesztéséhez.

Ezt a szöveget kaptam az AI-tól, ami szerintem egészen összeszedett lett.

kepernyokep_2023-02-16_175446.png

Most egy érdekes kérdéssel fordulok az AI-hoz. Azt tettem fel, hogy szerinte az AI el fogja-e venni az emberek elől a munkát? Erről egy egész regényt írt. Eddig ahogy látom az AI nem igazán szeret rövid válaszokat adni. Jó, igaz, én most direkt addig hagyom írni amíg magától le nem áll, egyébként lenne lehetőség leállítani a szöveg generálását bármikor.

AI:

Az AI technológiában az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy el fogja venni az emberek elől a munkát. Bár az AI technológia egyre fejlettebbé válik, és képesek olyan feladatokra, mint a műszaki tervezés, az adatelemzés, a logisztika, vagy akár az értékesítési folyamatok automatizálása, azonban ennek ellenére nem valószínű, hogy az AI teljesen helyettesíteni fogja az emberi munkát.

Az AI technológia fejlesztése inkább arra törekszik, hogy a munkát hatékonyabbá, kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye az emberek számára. Az AI segíthet az embereknek gyorsabban és pontosabban megoldani a feladatokat, és segít az embereknek javítani a termelékenységüket és a minőséget.

Az AI technológia alkalmazása a munkahelyeken sok előnyt hozhat, beleértve a munkakörülmények javítását, a stressz csökkentését és az egészségesebb munkahelyi környezetet is. Az AI technológia lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyan feladatokra koncentráljanak, amelyekre az AI rendszerek nem képesek, mint például a kreatív gondolkodás, az innováció és az emberi kapcsolatok.

Az AI technológia által végzett automatizálás és a robotizáció valószínűleg valamelyest megváltoztatja a munkaerőpiacot, és azokat a munkaköröket, amelyeket az AI rendszerek képesek ellátni, valószínűleg kevesebb ember végez majd. Azonban az AI technológia továbbra is lehetőséget biztosít az embereknek arra, hogy új készségeket tanuljanak, és átképzésen menjenek keresztül, hogy alkalmazkodjanak az új munkakörülményekhez.

Összességében tehát az AI technológia nem jelenti a munkaerőpiac teljes helyettesítését, hanem inkább az emberekkel együttműködve teszi lehetővé a hatékonyabb és hatásosabb munkavégzést. Az AI segít az embereknek, hogy javítsák a munkájukat, és az új kihívásokat új lehetőségekké alakítsák át.

 

Ezt a választ kaptam. Szerintem túlságosan bőven megválaszol egy kérdést még egyelőre, de ez nem feltétlenül baj. Vannak olyan esetek, amikor ez kifejezetten jól jön.

Következő kérdésem egy olyan témával kapcsolatban teszem fel, amiről úgy tudom nem fog rá választ adni. A kérdésem a következő: lesz harmadik világháború?

kepernyokep_2023-02-16_180821.png

Mégis adott választ.

AI:

Az esélye annak, hogy kirobban a harmadik világháború, nehéz megjósolni. Bár a világban jelenleg több konfliktus van, és feszültségek vannak a különböző országok között, azonban a világpolitika nagyon bonyolult és több tényező is befolyásolja a nemzetközi helyzetet.

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt évtizedekben a diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok nagyban fejlődtek, és a konfliktusok megoldására törekvő szervezetek és megállapodások jöttek létre, mint például az ENSZ és a NATO.

Ezenkívül a háborúk és a fegyveres konfliktusok jelentős emberi és anyagi veszteségeket okoznak, és az országok számára hosszú távú gazdasági, politikai és társadalmi következményekkel járnak.

Azonban az instabil politikai helyzet, az erős nemzetközi rivalizálás és a fegyverkezési versenyek növekvő feszültséget okoznak a világban, ami potenciálisan veszélyes lehet. Azokban az esetekben, amikor a nemzetközi feszültségek magasra szöknek, a kommunikáció és a diplomáciai kapcsolatok megakadhatnak, és a konfliktusok fokozódhatnak.

Azért, hogy megakadályozzuk a harmadik világháború kitörését, fontos, hogy az országok diplomáciai eszközökkel dolgozzanak az érdekeikért, és igyekezzenek megoldani a konfliktusokat a tárgyalások útján. Az együttműködés és a párbeszéd segít csökkenteni a feszültséget, és hozzájárul a béke és a stabilitás megőrzéséhez a világban.

 

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. A következő kérdésem az Orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban tettem fel, egész pontosan, hogy mikor lesz vége.

AI:

 

Az Orosz-ukrán konfliktus folyamatosan zajlik, és nehéz megjósolni, hogy mikor lesz vége. A helyzet nagyon bonyolult, és számos tényező befolyásolja, hogy meddig fog tartani.

Az ukrán fegyveres erők és az orosz támogatású szakadárok közötti harcok folyamatosak Kelet-Ukrajnában, és bár az utóbbi időben csökkent a harcok intenzitása, a feszültség továbbra is magas marad.

Az ukrajnai konfliktus nem csak az orosz-ukrán kapcsolatokra és a két ország közötti politikai helyzetre van hatással, hanem a nemzetközi közösségre is. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az Ukrajnával való konfliktus miatt, amelyek gazdasági és politikai nyomást gyakorolnak Oroszországra.

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus megoldásához a diplomáciai megoldásokra van szükség, és a nemzetközi közösségnek szerepet kell vállalnia a békés megoldás előmozdításában. Bár az elhúzódó konfliktus és a folyamatos feszültségek azt mutatják, hogy a vége még távol áll, az országok közötti párbeszéd és az együttműködés lehetőségei folyamatosan kutatás alatt állnak.

 

Ehhez sem nagyon tudok mit hozzáfűzni.

Sikerült hamis információt is kihúznom az AI-ból:

AI:

A MÁV 470-es sorozata egy vonat típus, amelyet Magyarországon használtak a 20. század második felében és a 21. század elején. A sorozat legtöbb tagja 1963 és 1981 között készült, és az akkori Magyar Államvasutak (MÁV) használta őket utas- és tehervonatok mozgatására.

Az 470-es sorozatot a MÁV a Csehszlovákiai Csehošlovák Vagonka Studénka vállalattól vásárolta, amely csehszlovák vasúti járműgyártó cég volt. Az első típusjelzésük M 61 volt, majd később ezt átnevezték 470-re. Összesen 205 darab M 61/470 típusú mozdony készült, amelyek a MÁV flottájának meghatározó elemeivé váltak.

Az 470-es sorozat egy elektromos vontatású típus, amely az 1960-as évek elején jelent meg a MÁV-nál. A sorozat fő jellemzője, hogy az elektromos áramot egy kétcsatornás egyenáramú felsővezetékről veszi fel, majd az elektromos motort a mozdony által hajtott generátorok által megszerzett árammal táplálja. Ez a rendszer előnyösebb, mint az egyenfeszültségű vonalakról való áramfelvétel, mert az egyenáram jobban alkalmazkodik a mozgó vonatok igényeihez.

Az 470-es sorozat egy megbízható, erős és gazdaságos mozdony volt. Nagy szállítási teljesítményének köszönhetően alkalmazásuk népszerű volt a MÁV-nál, és a mozdonyokat kiterjedten használták a hazai és nemzetközi tehervonatok szállítására. A mozdonyok maximális sebessége 100 km/h volt, és többnyire négycsatornás vezérlőrendszerrel és forgatókaros irányváltóval felszerelték őket.

Az 470-es sorozatot azonban az idő előrehaladtával egyre nehezebbé tették a szigorúbb emissziós szabályok és az újabb, környezetbarátabb mozdonyok megjelenése. Az 1990-es években a MÁV elkezdte kivonni a sorozatot az aktív szolgálatból, és az 2000-es években már csak néhány mozdony maradt forgalomban.

Az 470-es sorozat azonban továbbra is az egyik legismertebb és leg

 

Mint ahogy látjátok normális befejezést sem csinált már a szövegnek, de ezen kívül még hülyeséget is írt. A MÁV 470-es sorozata egyrészt nagyon nem 1963 és 1981 között hanem sokkal inkább 2007-2010 környékén. Másrészt nagyon nem értem miért keverte ide a Studénka-t. Ezen kívül a szöveg nagyrésze úgy ahogy van nem igaz.

Ebből a cikkből kiderült mire képes most az AI. A jövőben ez még nagyon sokat fog fejlődni várhatóan. Egy páran már használják cikkek írásához is, ezen a blogon az AI nem lesz erre használva, ez a cikk is azért készült, mert sokatokat érdekelt, illetve engem is.

A bejegyzés trackback címe:

https://techlogistic.blog.hu/api/trackback/id/tr6318051154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása